Foto:

Hvem er vi?

Om Dansk Center for Møllehistorie

Dansk Center for Møllehistorie blev etableret i januar 2024. Centret er etableret som et samarbejde mellem Museum for Forsyning og Bæredygtighed – Dorf Møllegård, Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Dansk Mølleinstitut som er under oprettelse.

Centrets formål er at være det nationale samlingspunkt for forskning i møllehistorie og samtidig sikre viden om de danske møller for fremtiden. De danske møllers historie har i mange år været underprioriteret. Enkelte forskere har beskæftiget sig med emnet, men til trods for at møllerne bogstaveligt talt har fyldt godt i landskabet, så er deres tidligere betydning ikke længere noget vi er bevidste om. Centret skal sikre at der sker forskning i emnet og at denne forskning kan formidles til både fagfæller og almindelige mennesker.

Forskningen skal sikres ved at Dansk Center for Møllehistorie søger eksterne midler til forskellige forskningsprojekter og dermed tilknyttes forskere til centret.

Møllerne har en lang historie, og deres historiske betydning er ofte undervurderet. Vandmølleteknologien kom til Danmark for næsten 1000 år siden og frem til årene omkring 1900 var både disse og vindmøllerne af afgørende betydning for både landbrug og industri i Danmark. Møllerne har i årenes løb leveret energi til alt fra stofproduktion til produktion af mel og foderstoffer til dyrene som stadig fylder meget i dansk landbrug. Nu om dage er vindmøllerne også et væsentligt indslag i det danske landskab og kilde til mange debatter og en hel del el. De moderne vindmøller og hvordan vi forholder os til dem kulturelt kan også belyses gennem det arbejde der kommer til at foregå på Dansk Center for Mølleforskning.

Vedtægter

Udkast til vedtægter for Dansk Center for Møllehistorie

§ 1: Navn, ejerforhold, art, status og adresse
Dansk Center for Møllehistorie etableres som et samarbejde mellem Museum for Forsyning og Bæredygtighed – Dorf Møllegård, Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet, Nationalmuseet og Dansk Mølleinstitut som er underoprettelse. Dansk Center for Møllehistorie har adresse på Dorf Møllegård, Storskovvej 39, 9330 Dronninglund og sekretariatet for centret vil findes samme sted som Museum for
Forsyning og Bæredygtigheds administration.

§ 2: Formål og ansvarsområde
Stk.1: Dansk Center for Møllehistorie har til formål at sikre viden om de danske møller for fremtiden.
Stk 2: Dette gøres ved at centret indsamler og registrerer viden om både eksisterende og forsvundne møller i Danmark, samt gennemfører forskning i møllehistorie og formidler disse forskningsresultater. Centerets forskningsområder indenfor møllehistorie kategoriseres primært i følgende: møllernes form og funktion, teknikhistorie inkl. møllegårdenes bygninger: arkitekturen, typer af hjul, vinger, huse, tandhjul, kraft, udvikling, udsmykning, møllernes mennesker: personalhistorie, mølleren, møllerkonen, møllerbørnene, tjenestegørende, møllernes samfundsbetydning: fæstemøller, frie møller, møllestuen, melet, afstand til en mølle, møllernes placering i kulturlandskabet: identitetshistorie, økonomihistorie og den industrielle udvikling knyttet til møllerne.
Stk. 3: Dansk Center for Møllehistorie vil være det nationale samlingspunkt for forskning i møllehistorie, og med sin eksistens skal centeret sikre en faglig forankring af møllernes historie, og ikke mindst sikre en prioritering af møllehistorien, som har manglet i mange år. Centeret vil med denne prioritering sikre sammenbinding mellem de historiske møller, vores moderne møller, som har en stor og stadig stigende plads i vores forsyningsstruktur, og give en helt nødvendig perspektivering til fremtidens møller. Centeret vil på den vis binde de historiske møller, deres teknik, funktion og samfundsbetydning både industrielt, socialt, økonomisk og landsskabskulturelt sammen med de moderne møller og deres teknik, funktion og samfundsbetydning, med særlig vægt på møllernes betydning for den grønne omstilling.

§ 3: Organisering
Dansk Center for Møllehistorie vil have en bestyrelse bestående af op til syv medlemmer. Bestyrelsen er centrets øverste myndighed. Fødte medlemmer af bestyrelsen er direktøren for Museum for Forsyning og Bæredygtighed som formand, en fagkoordinator fra Museum for Forsyning og Bæredygtighed, en repræsentant fra Nationalmuseet, en repræsentant fra Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet og en repræsentant fra Dansk Mølleinstitut (under oprettelse). Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende. Centeret vil fortløbende arbejde for at have ph.d. studerende og post.doc.’er tilknyttet.

§ 4: Økonomi
Der søges eksterne midler til udvikling af forskningscenteret, og der søges løbende midler til gennemførelse af forskningsprojekter.

§ 5: Ændringer
Ændringer af disse vedtægter skal godkendes af Museum for Forsyning og Bæredygtighed, Nationalmuseet, Institut for Kultur og Samfund ved Aarhus Universitet og Dansk Mølleinstitut (under oprettelse).

§ 6: Ophør
Centeret kan kun opløses ved enstemmighed i bestyrelsen.

§ 7: Ikraftræden
Vedtægterne træder i kraft den (tilgår ved underskrift)
Underskrifter

Bestyrelsen

Lise Hansen
Museumsinspektør ved Museum for Forsyning og Bæredygtighed. Uddannet historiker.

Kontaktoplysninger
Email: lh@museummoss.dk
Telefonnummer: 26253563

Anne Provst
Direktør ved Museum for Forsyning og Bæredygtighed, uddannet historiker, formand for Nordisk Museumsforbund.

Kontaktoplysninger
Email: ap@museummoss.dk
Telefonnummer: 30613674

Morten Anker Petersen
Møllebygger og tømrer og medstifter af det kommende Dansk Møllemølleinstitut og Danmarks kulturarv som er en fond til bevaring af gamle bygninger.

Kontaktoplysninger
Email: info@mollebyggerpetersen.dk
Telefonnummer: 20279899

David Charles Harvey
Associeret professor og programleder ved arkæologi og kulturarvsstudier Århus Universitet, er uddannet geograf, og beskæftiger sig med national identitet, landskaber, håndværk, landbrug mm.

Kontaktoplysninger
Email: david.harvey@cas.au.dk
Telefonnummer: 30432282

Line Mølgaard Doulgerof
Driftsleder ved Nationalmuseet, uddannet som bygningskonstruktør, arbejder med administration og er generalist.

Kontaktoplysninger
Email: Line.Molgaard.Doulgerof@natmus.dk
Telefonnummer: 41206405

Scroll to Top